Beschrijving

Op 31 maart 1944, rond 21.45 uur, vertrok er een engelse bommenwerper (een Auro Lancaster met registratie LM 425-BQ-N) met zeven bemanningsleden aan boord, richting Nuremberg, vanaf de basis North Killingholme in Groot-Brittannië.

Dit vliegtuig maakte deel uit van het 550e squadron van de Royal Air force opgericht in november 1943. Dit squadron was samengesteld uit zware bommenwerpers ten behoeve van de vernietiging van de Duitse industrie. Elke nacht stegen er vele vliegtuigen van verschillende vliegvelden op, die zich in de lucht verzamelden tot honderden eenheden om richting het Duitse industriegebied te vliegen.

Het vliegtuig wordt geraakt door een duits gevechtsvliegtuig als het net boven Jalhay vliegt. Er breekt brand uit aan boord en de piloot werpt zijn bommen af boven onbewoond gebied en probeert een noodlanding te maken in de buurt van Gileppe. Het vliegtuig stort helaas neer in een gebied dat  “Cœur de Marie” wordt genoemd. De vliegers hebben te weinig tijd gehad om het vliegtuig te verlaten. De crash is verschrikkelijk. Puin ligt overal verspreid. Sgt. Arthur Jefferies, Robert Paxton, Harold Simpson en James Whitley komen om. Zij zijn begraven op de militaire begraafplaats van Heverlee. De andere drie, Sgt. D.S. Jeffrey, S.A. Keirle en W.G. Upton zijn krijgsgevangen gemaakt en in 1945 vrijgekomen.

Van de 125000 vliegers van de Royal Air Force, die deelnamen aan de bombardementen, zijn er maar 69427 teruggekomen.

In 2008 horen twee mensen uit Jalhay over deze vliegramp, zo dicht bij hun huis.  Zij beginnen een onderzoek om een gedenksteen te plaatsen voor de jonge mannen die voor onze vrijheid gevochten hebben. Er zijn dorpelingen die in 1944, net voor de Duitsers op de plek van het ongeluk waren en die verschaffen de twee van waardevolle informatie over de exacte plek waar de Lancaster neergestort is. Er wordt een steen met gedenkplaat ter nagedachtenis ontworpen. Frederick Thomson, een getalenteerd beeldhouwer uit Jalhay, biedt een werk aan van het vliegtuig met de neus naar beneden. De officiële inhuldiging vond plaats op 9 April 2016, in aanwezigheid van de Britse ambassadrice Alison Rose, kolonel Crucifix, commandant van de legers, evenals de gemeentelijke autoriteiten.

 

Contactgegevens

Het oorlogsmonument “Cœur de Marie”

  • Foyeuru, 4845 Jalhay, Belgique

Terug