Beschrijving

Het begint allemaal met een dynamische boerin Nathalie uit Sart en een kaasmaker Michel uit Namen. Toen Nathalie Michel ontmoette, ontstond het idee om in Sart ook een kaas te produceren, de Sarté.

Hoe het precies begon : Nathalie Thorez nam de familieboerderij met melkvee van haar ouders over. Ondertussen werkte Michel in Namen en verkocht hij zijn St-Aubin en andere locale kazen. Hij vond het jammer, dat er met de melk in Sart geen kaas werd gemaakt.  Daarom ging Nathalie op zoek naar mensen die haar het vak van kaasmaken bij konden brengen. Zo leerde ze o.a. in Frankrijk Brie te maken en harde kaas in Estivaz, Zwitserland. En daar kreeg zij haar idee……

De Etivaz AOP is een harde alpenkaas van rauwe melk, die wordt geproduceerd tussen 10 mei en 10 oktober. En dat sprak Nathalie aan. Direct na haar retour in Sart gaat ze aan de slag om alle benodigheden voor de kaasmakerij te verzamelen voor de productie van haar kaas.

Ze zet de kaasmakerij zo op, dat ze het geheel zelfstandig kan runnen, ook al komt Michel vaak langs om een handje te helpen. Het kost haar meer dan een jaar van uittesten, voordat ze uiteindelijk tevreden is over de structuur en de smaak van de kaas.

Het is nu alweer enkele jaren, dat ze haar kaas verkoopt. Zij heeft hem de naam Sarté gegeven (naar haar dorp) en de kaas lijkt enigszins op de bekende Comté.

Om een wiel van 20 kg Sarté te maken heeft ze ongeveer 200 liter rauwe melk nodig. Na de bereiding moet de kaas nog minstens 6 maanden rijpen. Het is een vrij jonge kaas, die door jong en oud gewaardeerd wordt. Er is ook wat oudere kaas, die langer rijpt en sterker van smaak is.

Het is een zware arbeid voor Nathalie: haar dagen zijn goed gevuld met het melken van haar koeien, het produceren van haar kazen en de zorg voor haar familie en twee kinderen. Het keren van de kazen met een gewicht van 20kg is ook geen licht karweitje. Het is natuurlijk niet hetzelfde als een camembert omdraaien. Ze gebruikt ongeveer 400 liter melk per dag om 2 wielen kaas te produceren. Elke dag, ook in het weekend, maakt ze tussen mei en oktober twee wielen kaas.

Na oktober gaan de koeien op stal en komen in het voorjaar weer naar buiten als het gras groen en vers is.

De Sarté is te koop bij de Delhaize (Jenny) in Sart, bij slager Jérôme in Sart en bij slager Ortmans in Jalhay.

 

Bron: Vivacity RTC Luik

 

Contactgegevens

Kaasmakerij “Sarté”

  • Grand'Rue 124, Jalhay, Belgique

Terug