Beschrijving

De Vecquée is één van de oudste romeinse wegen in de regio van de Hoge Venen en wordt in 1569 voor het eerst in een tekst aangehaald. De weg loopt van het kruis Wathy ten zuiden van Bronromme, via Berinzenne, Malchamps, Baronheid en passeert Hockai. Hier loopt een andere tak, genoemd “Voie du Fer” naar het oosten. Weer een andere tak loopt via de brug Centenaire over de Hoëgne richting Baraque Michel. De Vecquée markeert de gemeentegrens. Langs de Vecquée vindt men grenspalen die genummerd zijn van 148 tot 151 en die vroeger de grens tussen Pruisen en België aangaf.

Op de Vecquée vindt men ook het Kruis van de “Fiancés”. Het is zonder twijfel het bekendste kruis in de Hoge Venen. Volg de Vecquée richting Baraque Michel, Hockai grenspaal 151. (B België en P Pruisen)

Dit kruis werd opgericht op zondag 20 september 1931 ter nagedachtenis aan een jong paar, dat verdwaald was in een sneeuwstorm op 22 januari 1871. Ze vervangt een ander kruis dat hier in 1906 geplaatst werd.

François Reiff van Bastogne werkte aan de dam van Gileppe en was verloofd met Marie Xhoffray, dienstmeid op de boerderij Niezette (in de buurt van het dorp Limbourg). Ze verlieten het dorp Jalhay op zondag 22 januari 1871 om benodigdheden te gaan halen voor hun voorgenomen huwelijk. Ondanks de waarschuwingen uit hun omgeving gingen ze in de Hoge Venen op pad en kwamen in een sneeuwstorm terecht. Een dikke sneeuwlaag bedekte het gevaarlijke moerasgebied. Ze waren verloren….

Na het smelten van de sneeuw twee maanden later vond een Pruisische douanebeambte het lichaam van het jonge meisje bij grenspaal 151. François had een briefje in haar jas gestopt met de woorden: Marie is overleden en ik volg weldra ook…

Zijn lichaam werd twee kilometer verder net boven Solwaster teruggevonden. Naast de grenspaal 151 staat het kruis van de Fiancés. Wandeling 58, verkrijgbaar bij het VVV Jalhay-Sart leidt U vanaf het dorp Solwaster naar de Vecquée.

Contactgegevens

De Vecquée en het kruis van de Fiancés (verloofd stel)

  • Unnamed Road, Jalhay, Belgique

Terug