Beschrijving


Dit kunstwerk, gemaakt uit graniet was de eerste in zijn soort in België. De stuwdam werd gebouwd tussen 1867 en 1875. Tussen 1967 en 1971 werd hij geconsolideerd en de capaciteit van het stuwmeer verhoogd tot 26,4 miljoen m³ water. Het meer wordt gevoed door de Gileppe, de Louba en de Soor. Twee 75m hoge opvangtorens leiden het water naar turbines. Het gehele complex wordt beheerst door een 77,6m hoge panoramatoren met lift.

Het complex van Gileppe beschikt over twee iconische figuren, de panoramatoren en de majestueuze leeuw die elk jaar meer en meer bezoekers trekken.

De toren, 77.6 meter hoog en op de bovenste etage volledig beglaasd (niveau 2), is toegankelijk door een lift en biedt een onvergetelijk uitzicht op het meer en het omliggende gebied. Dit niveau biedt tevens toegang tot een restaurant. Aan de voet van de toren (niveau 0) vertelt een permanente tentoonstelling de geschiedenis van de dam en de economische noodzaak van de bouw in 1875. De beroemde Leeuw, gemaakt door Félix-Antoine Bouré, is de andere grote trekpleister. Hoogte: 13,5m – haar gewicht: 130 ton. 183 blokken die zoals een puzzel in elkaar passen, werden volledig gedemonteerd en opnieuw opgebouwd ter gelegenheid van de verhoging van de dam. (een technisch hoogstandje) Na voltooiing van dit werk werd de dam op 20 oktober 1971 door koning Baudouin geopend .

Naast deze twee grote trekpleisters biedt het complex ook andere activiteiten zoals: wandelen, mountainbiken (fietsverhuur mogelijk ter plaatse) een klimpark en een leerpad. Een bezoek aan de dam door groepen is ook mogelijk, alleen op aanvraag.

Om het meer te ontdekken, kunt U wandeling 44 (bewegwijzerde wandeling groene rechthoek) te voet of per mountainbike maken.

Zie hiervoor ook de rubriek Wandelingen op deze website !

Voor info:

Tel : +32 (0)87 – 75 56 87

info@gileppe.com

www.gileppe.com

 

Contactgegevens

Dit bestand delen

Terug